Céljaid elérése Centrumunk sikere

AHOL JÓ DIÁKNAK ÉS JÓ PEDAGÓGUSNAK LENNI

„Iuncta vis fortior”, azaz „egységben az erő” az iskola névadó családjának jelmondata is azt sugallja, hogy közös gondolkodás, összefogás kell egy ilyen nagy volumenű felújítás megvalósításához. A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum, az iskola vezetősége és dolgozói dolgoztak közösen a végrehajtás érdekében - ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az ünneplőket Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Wattay átadóIsmertette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium Miniszteri Döntés alapján a Kiskunhalasi SzC Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma főépületének és az Izsáki úti tanműhelyének felújítása céljából 93 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Ennek köszönhetően sor került a nyílászárók cseréjére, homlokzat és lábazat hőszigetelési rendszer került kialakításra, illetve ezzel egyidejűen az épületek színezése is megtörtént.

A Centrum gazdálkodásának köszönhetően tagintézményünk a főépület új árnyékolóinak felszerelésére és új  porta-információs  pult kialakítására 15,4 millió Ft-ot költhetett.  Elvégezhette a Sárkány utcai épület nyílászáróinak cseréjét, a homlokzat hőszigetelését és színezését, valamint vizesblokk és folyosó felújítását 68 millió Forint értékben. A Wattay az elmúlt évben 26,6 millió Forint értékben vásárolhatott új informatikai eszközöket, ebben az évben eddig ugyanerre a célra már 10,7 millió Forintot fordíthatott.

Megköszönte a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a kivitelezőknek, és mindazoknak, akik segítették a megvalósítást, munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy modern, a kor követelményeinek mindenben megfelelő környezetben folyhasson a nevelő- oktató munka.

Az iskola avatóján Font Sándor országgyűlési képviselő elmondta, hogy az ellenzék a 2010-es országgyűlési választások idején megmosolyogta az egymillió munkahely megteremtésére vonatkozó ígéretüket. Most pedig már arról kezdeményeztek vitát, hogy nincs elég szakképzett munkaerő Magyarországon. A kétkezi munka kincs lett. Legyen büszke, aki a Kiskunhalasi SZC tagintézményeibe jár, hiszen bebizonyosodott, hogy ezekben képesek a szakma legjobbjait képezni. Bízik benne, hogy az iskola fejlesztésére fordított közel 200 millió Forint is hozzájárul ahhoz, hogy vállalkozások versengjenek az itt végzett diákokért.

Domonyi László Kiskőrös város polgármestere szerint a város és a járás meghatározó oktatási intézménye a Wattay. Az épületek új külseje végre méltó a Wattay hírnevéhez és méltó a múlthoz is, amit képviselnek. Megköszönte Papp Gyula főigazgató úrnak, hogy a tagintézményeket – benne a kiskőrösit is- egységesen, korrekten és jó elképzelésekkel vezeti.

Véleménye szerint a kormányzat oktatáspolitikája is jó irányba halad, hiszen jelentős erőket fordít a szakképzésre. A város nevében is megköszönte helyettes államtitkár asszonynak, hogy a szakmai munka mellett a minisztérium odafigyel az energetikai felújításokra is.

Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a szakképzésnek ki kell szolgálnia a foglalkoztatást. A cél olyan szakemberek képzése, akik a szakmai tudásuk mellett kreatívak, együttműködőek, olyan szinten vannak otthon a nyelvekben, digitális ismeretekben, hogy meg tudják állni a helyüket a munkaerőpiacon. A vállalatok igényeit jobban be kell építeni az oktatásba, rugalmasabbá, életszerűbbé, dinamikusabbá kell tenni a képzést. Ágazatokban kell gondolkodni, amihez ágazati készségtanácsok létrehozásán gondolkodnak.

Véleménye szerint a szakgimnáziumi képzés a mérnökképzés előszobája. Felül kell vizsgálni a képzési tartalmakat. Jól felszerelt tanműhelyek kellenek, be kell építeni a képzésbe a digitális tartalmakat, és a duális képzés korszerűsítésére is szükség lesz.

A szakképzésnek alapot a jó munkaerőpiaci előrejelzés adhat, de fontos lenne egy objektív adatokkal alátámasztott pályakövetési rendszer is.

Franczia László igazgató kiemelte, hogy 2015 óta jó gazdája van a szakképzésnek. Telik a felújításokra, új oktatási eszközök, gépek vásárlására, és nem okoz gondot a gyakorló anyagok megvásárlása sem. Ismertette, hogy a támogatásoknak köszönhetően milyen energetikai fejlesztések készültek el az iskola négy telephelyén. Köszönetet mondott Kovács Tivadar tervezőnek a kiviteli tervekért, a Konstruktív Kft ügyvezetőjének, Barkóczi Jánosnak a pontos, precíz munkáért. Megköszönte a támogatásokat. Reményét fejezte ki, hogy a fejlesztésekkel emelkedni fog a képzések színvonala is, bár jelenleg is szép eredményekkel büszkélkednek, mert két tanulójuk is sikerrel vesz részt a Szakma Kiváló tanulója versenyén.

A program zárásaként nemzeti színű szalag átvágása következett, amit a diákok által készített robotok emeltek föl és feszítettek meg.

A Wattay tanulói Kardos Mercédesz Klaudia és Opauszki László verssel és népdalokkal, Dulai Máté, Kecskeméti Márk, Turcsán Zalán, Nagy Doroti Andrea néptáccsokorral köszöntötték a jelenlévőket.

Az eseményen készült képek megtekinthetőek a Galériában is.