Céljaid elérése Centrumunk sikere

Június 14-én a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája adott helyet a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum épületein” KEHOP 5.2.11-16-2017-00141 elnevezésű pályázat záró projektrendezvényének.

A támogatásnak köszönhetően lehetővé vált a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum épületein a meglévő villamosenergia igények fotovoltaikus rendszerrel termelt energiával történő részleges kiváltása. A támogatott fejlesztések hozzájárulnak a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum tagiskolái részére a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból a fotovoltaikus rendszerek kialakítására összesen 127 150 472 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Ebből a beruházáshoz kapcsolódó építési költségek összege 119 858 105 Ft.

A napelemek kiépítése négy tagintézményünk hat telephelyén történt meg.

  1. A Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában Kiskőrös, Árpád u. 20. az Árpád u. 18. Izsáki út 16. szám alatt összesen 248 db napelem,
  2. a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiumában Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34. szám alatt - 184 db napelem,
  3. a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumában Kiskunfélegyháza, Oskola u. 1-3. szám alatt 192 db napelem,
  4. a Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Kiskunhalas, Kossuth u. 23. szám alatti épületére 202 db napelem került elhelyezésre.

Tehát a jelen projekt keretében összesen 223,02 kWp csúcsteljesítménnyel létesült háztartási méretű napelemes kiserőmű. A kivitelezés során minden helyszínen Vitovolt 300 polikristályos napelem modul került elhelyezésre.

Az átadó ünnepség házigazdájaként Ágoston Tibor igazgató köszöntötte a vendégeket. Ezután Papp Gyula főigazgató ismertette a projekt megvalósításának lépéseit. A Kossuthos diákok kulturális műsora után az ünnepélyes szalagátvágás következett.

A megújuló energiaforrás egy újabb lépés, hogy a diákjaink korszerűbb iskolákban tanulhassanak. A projekt az eredeti célkitűzéseknek megfelelően sikeresen és eredményesen megvalósult, a napelemes rendszer üzemel és termeli a villamos áramot. A projekt továbbá elősegíti a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását is és példamutatással szolgál a többi intézménynek.