Céljaid elérése Centrumunk sikere

2018. október 21-27. között a Goethe Intézet és a németországi Baden-Württemberg tartomány egyhetes továbbképzést szervezett Esslingenben a Tanártovábbképző Központban. A továbbképzésen 9 német nyelvtanár és 9 fémipar és elektronika területen tanító szakmai tanár vehetett részt. Együtt utazhattunk kollégákkal Vác, Debrecen, Szombathely, Győr, Szolnok és Budapest Szakképző Centrumaiból.

Előadásokat hallgattunk a német duális képzés rendszeréről, a kompetencia alapú oktatásról. A magyar iskolarendszertől eltérően a tanulók a szakképesítés megszerzésére nem iskolát, hanem üzemet választanak, ahonnan azután az üzemhez tartotó szakképzési centrumokba, iskolába küldik őket. Heti három napot töltenek a gyakorlati oktatásban és kettő napot az elméleti képzésben.

Az elméleti és a gyakorlati oktatás nagyon szorosan összefügg,a tanárok mindkettőben részt vesznek. Nagy hangsúlyt fektetnek a tanulók szociális kompetenciájának fejlesztésére, és a képzés során igyekeznek figyelembe venni a tanulók jövőbeli munkaadójának igényeit.

Csoportunk ellátogathatott Esslingenben, Tübingenben és Stuttgartban szakképző iskolákba, ahol óralátogatáson is részt vehettünk. Számomra nagyon érdekes volt az a német nyelvi óra, ahol menekült tanulók nyelvi képzése folyt. Lehetőségünk volt beszélgetni a német kollégákkal is.

Üzemlátogatáson voltunk a BALLUFF cégnél és tanműhelyekben jártunk, valamint Baden-Württemberg tartomány Elektro- és Informatikatechnikai Képzőközpontjában, ahol a legmodernebb technikai berendezéseket csodálhattuk meg.

A program nagyon kötött és feszes volt, az utolsó napon délután volt csak lehetőségünk egy kis városnézésre Esslingenben.

Az út során nagyon sok új ismeretre tettünk szert, ezeket igyekszünk átadni a kollégáknak is és reméljük, a következő években mások is részt vehetnek majd ezen a továbbképzésen, amely egyébként 40 pontot ér.

Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a továbbképzésen.


Kiskunfélegyháza, 2018. november 4.

Ballabásné Dudás Márta
Ballabás Sándor