Céljaid elérése Centrumunk sikere

A kiskunhalasi Csipke Hotel adott otthont február 20-án az Interreg-IPA CBC Hungary-Serbia HSRB/1602 pályázat zárókonferenciájának.

A projekt megvalósítására a KSZC Vári a sombori Srednja ekonomska Skola-val közösen nyert több mint 100 ezer Eurós támogatást. A két intézmény közös projektje 2018. március 1. és 2019. február 2. közötti időszakban valósult meg. Programjai mindkét résztvevő tapasztalatai szerint sikerrel zárultak.

A projekt egy kérdőíves felméréssel kezdődött, amelyben a tanulók országaira, a településükre vonatkozó társadalmi problémákat kutatták. A felmérések eredményét összegezték, majd közösen fogalmazták meg a javaslatokat a megoldásokra. Ennek eredményeként a programokat már e témakörök köré szervezték. A megvalósítás során 20-20 diák kapott lehetőséget a kapcsolatépítésre, magyarországi és szerbiai látogatásokra, táborozásokra.

A zárókonferencián Bányai Gábor országgyűlési képviselő gratulált a sikeres pályázat lebonyolítóinak. Elmondta, hogy képviselőként mindig is szorgalmazta a határon túli kapcsolatokat, és számára soha nem volt kérdés, hogy a két országnak, és benne a népeiknek, mindig is helye lett volna az európai közösségben.

Farkas Dániel Kiskunhalas város alpolgármestere kiemelte a közös témakörök aktualitását. Bízik abban, hogy a természetvédelem, az egészséges életmód, a kulturális örökség és a turizmus köré szerveződött találkozók további kapcsolatokat generálnak, és a programban szereplő fiatalok a jövőben kölcsönösen látogatásokon vesznek majd részt egymás városaiban.

Antonio Radkovic, Zombor város alpolgármestere elmondta, hogy városuk minden további közös cél megvalósítására nyitott. Natalija Katanic, a Zombori Közgazdasági Középiskola igazgatója is a program sikerességéről beszélt. Arról, hogy barátságok születtek, rengeteg közös élményben volt részük. Megismerték egymás kultúráját, és közösen próbáltak megoldásokat keresni a felvetett problémákra.


Az eseményen készült képeket a Vári Facebook oldalán lehet megtekinteni.