Céljaid elérése Centrumunk sikere

A székelyudvarhelyi Kós Károly Szakképző líceum, a ditró – gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum és a Kiskunhalasi Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium diákjai a 2018-2019-es tanévben közösen vesznek részt a Határtalanul programban.

nnek keretében diákokat fogadnak a partneriskolákból, illetve a várisok is ellátogatnak Székelyföldre. A cél, hogy a kirándulások alkalmával olyan szakmai, természetföldrajzi, történelmi, kulturális és néprajzi értékekkel találkozzanak, melyek szélesítik látókörüket, bővítik ismereteiket, kooperációra késztetnek, valamint alapot adnak a tradícióra épülő minőségi szakmunka utáni igényre.

Az Erdélyből érkező diákok március 6-án, a program keretén belül először Szegedre látogattak. A városban megnézték a Fogadalmi templomot, hallhattak annak történetéről. Sétáltak a Dóm téren, megnézték a Klinikákat, és a belvárost. Beszéltek Szeged város gazdasági, kulturális, tudományos befolyásáról. Ellátogattak a szegedi vadasparkba, ahol soha nem látott növényzetet és állatokat tekintettek meg.

Március 7-én szakmai napon vettek részt az iskolai tanműhelyben, ahol a diákok a magyar hagyományok jegyében közösen készítettek egy díszasztalt. Az erdélyi fiatalok a tanulóink által készített dísztárgyakat viszik haza, és azokat az iskolájukban használják. A tanműhely bemutatása során 16 szakma képzéséről szereztek információkat. Délután Kiskunhalas nevezetességeivel ismerkedtek.  A Halasi Csipkét, a Thorma János Múzeumot, a Városházát, és a Főteret a helyi diákok mutatták be.

Ma, pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkba látogattak az erdélyi diákok, itt megismerkedhettek hazánk történelmével, tradicionális szakmáival, építészetével, hagyományaival, a puszta jellegzetességeivel. Délután a kiskunhalasi termálfürdőben játékos sportvetélkedőn mérik össze tudásukat, állóképességüket.

Holnap, szombaton a kalocsai érsekségre látogatnak, majd sétát tesznek a városban. Hazafelé tartva, Kecelen a Pintér művek múzeumának, illetve üzemének meglátogatása során a térség iparával ismerkedhetnek meg. Az utazás során az Alföld jellegzetes látnivalóit örökíthetik meg fényképeken.

Az esemény napjain készült további képeket a KSZC Vári Facebook oldalán lehet megtekinteni.