Céljaid elérése Centrumunk sikere

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója versenyt. A verseny az idei évben kibővült az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melyek országos döntőjét „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel 2019. március 12-14 között tartották a Hungexpo Vásárközpontban.

A versenyek célkitűzése a szakmatanulás népszerűsítése, a szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése. Az idei megmérettetésekre az ország szakiskoláiból közel 7500 diák jelentkezett. A versenyzők a fesztiválon bemutathatták tudásukat, kreativitásukat. A versenyfeladatok alapján szakmai és vizsgakövetelményekre épülő, a gyakorlati élet kínálta munkafolyamatokat kellett megoldaniuk. A helyezést elért tanulók mentesülnek a szakmai vizsga letétele alól. Tagiskoláink tanulói az idei évben is kimagasló eredményeket értek el.

A díjkiosztó gálán Dr. Palkovics László az ITM minisztere, valamint Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a résztvevőket. Tagiskoláink diákjait Papp Gyula főigazgató, a tagintézményeink igazgatói, igazgatóhelyettesei és szakoktatói kísérték el az eredményhirdetésre.


Országos 1. helyezést
ért el Zsolnai Balázs a Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium festő,- mázoló,- tapétázó szakmát tanuló diákja. Balázs elmondta, hogy a versenyzők két feladatot kaptak. A kötelező feladatnál egy absztrakt kép nagyítását és a falra történő szerkesztését kellett megoldani az 1m x 1m fehér háttér alap középére, milliméter pontossággal. A kifestésnél négy színt lehetett használni. Ezt a versenyzőknek egyénileg a helyszínen kellett kikeverni harmonikus árnyalatban, szabad színválasztással. A képet körben (teljes falfelületen) más színű diszperziós festéssel kellett elválasztani.


A Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium fodrásztanulója hozhatta haza az országos 5. helyezést. Pozsár Éva Aletta a megmérettetésen is bebizonyította, hogy már most is kiválóan ért a szakmájához.
A fodrászoknak a verseny első napján gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk. Köztük a modern klasszikus férfi hajvágást, és hozott modellen konty fésülést. A négy alaphajvágásból kettőt kellett elkészíteni: a kompakt és a lépcsőzetes vágást. A második napon a lefelé hosszabbodó és az uniform hajvágást, valamint a sorsolt modellen történő konty fésülést kellett bemutatni. A megmérettetés szóbeli vizsgával fejeződött be.

A feladatokat neves zsűritagok értékelték, így Széchenyi István aranykoszorús mester, Hajas László, Váradi Katalin és Kökény Ferenc fodrászmesterek.
Felkészítő szaktanárok: Nagyné Patkó Anikó és Fliszár Károlyné Marika, a gyakorlati oktatója Presztóczki Veronika ezüstkoszorús mester.


A Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium 3/11/A osztályos tanulója Kökény Gábor (kőműves és hidegburkoló) bejutott a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos fordulójába, ahol országos 3. helyezést ért el. Felkészítő tanárai Szabadi József szakoktató, Keleti István, Lucskai Vincze, Csillik Norbert tanárok voltak.

Kökény Gábor versenyén készült további képeket a Vári Facebook oldalán lehet megtekinteni.


Az ország ötödik legjobb eladója Szarvas Boglárka, a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma eladó szakmát tanuló végzős diákja lett. A versenyen, amelynek tematikája Nemzeti Ünnepünk, Március 15. ünnepe köré épült, Boglárka ünnepi díszasztalt készített. Kiskőrösről vitte magával a díszítőelemeket: kokárdát, Petőfi képet, illetve Kiskőrös város és a Wattay család címereivel díszített Nemzeti Dal-t és a forradalmárok 12 pontot tartalmazó kiáltványát. Ezek köré kerültek az eladásra kínált termékek. Boglárka rövid és hosszú távú szakmai tervei között szerepel, hogy nappali tagozaton leérettségizzen a Wattayban, majd boltvezetői tanfolyamot végezzen. Később egy önálló bolt nyitásán gondolkodik. Felkészítő tanára Lenthár Dezsőné volt.


Gratulálunk nyertes tanulóinknak és felkészítő tanáraiknak!