Céljaid elérése Centrumunk sikere

18 város 18 kollégiumának több mint 300 diákja vitte Kiskunfélegyháza jó hírét.

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg 2019. május 17-19 között a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma kollégiumi intézményegysége maroknyi csapata a Kolimpia elnevezésű sportrendezvényt, amely a kollégiumok olimpiáját jelenti az Arany János Programok diákjai számára.

A Kolimpia a legismertebb, legnépszerűbb, legnagyobb méretű program az Arany János Programok életében. Az EMMI versenynaptárában is jegyzett rendezvény a halmozottan hátrányos helyzetűek országos sporttalálkozója, amelyen a versenyzők hét sportágban mérték össze tehetségüket, ügyességüket, kitartásukat.  A Kolimpiára Nagykanizsától Nyírbátorig az ország minden részéről tizennyolc intézmény 307 diákja nevezett. A rendezvény fővédnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, védnöke Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke volt.

A rendezvényt Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki beszédében méltatta a találkozó jelentőségét, és hangsúlyozta a sport személyiségformáló szerepét. Csúzdi Zoltán, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a már több mint tíz éves múlttal bíró Kolimpia megrendezését fontosnak tartják, és az elkövetkező években is támogatják annak megvalósulását. ezután Ágoston Tibor, a félegyházi szervező Kossuth iskola tagintézmény-vezetője köszöntötte a diákokat, és jó versengést, hasznos időtöltést kívánt nekik.

Szalay Piroska, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének titkára személyesen nem tudott ez évben megjelenni, de köszöntő levelében a következő üzenetet küldte a verseny résztvevőinek: „Mindannyian tudjuk jól, hogy a sport nem elválaszt, hanem összeköti a generációkat, a fiatalt, az időset, a tanárt, a tanítványt, és a különböző élettereken munkálkodó embereket. 

Ne feledjük el, hogy a fizikai megmérettetés azonban csak az egyik jellemzője a sporttevékenységeknek. A sportolás olyan örömteli tevékenység, ami azt hozza elő az emberből, ami benne a leghasználhatóbb, a legértékesebb, amire a társadalomnak a legnagyobb szüksége van.

Ezért is tartja a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete nagyon fontosnak hogy ez a sportverseny, ez az országos döntő minden évben megrendezésre kerüljön, hiszen fiataljaink életét pozitívan befolyásolhatják az itt szerzett élmények. Ezek az élmények nem biztos, hogy a minden esetben a győzelemről kell, hogy szóljanak, sokkal fontosabb az együtt sportolás élménye, és azoknak az értékeknek a megszerzése, mint:  SZELLEMET, ERŐT, ERKÖLCSÖT EGYESÍTS!

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete ezeknek a gondolatoknak a szellemében köszöni meg Kiskunfélegyháza városának ezt a példamutató most már 11. éve tartó országos Kolimpia verseny megrendezését.

Kifejezzük abbéli kívánságunkat is, hogy még sokáig rendezzék meg ezt a kiváló, egyre több diákot, és testnevelő tanárt megmozgató sporteseményt, mindenkinek a legnagyobb megelégedésére. írta levelében Szalay Piroska.

A 11. Kolimpián igyekeztek a szervezők megtalálni a hagyomány és az újítás megfelelő arányát az előző év résztvevőinek elégedettsége és javaslatai alapján. Nevezhettek a résztvevők asztaliteniszre, futsalra, íjászatra, zenés gimnasztikára, streetballra, és két új sportágra: a kolimpikonok viadalára, amely számos készséget próbára tevő sorversenyt jelentett, valamint az ÚFRatlonra, ami a triatlon speciális adaptációja: úszást, futást és rollerezést tartalmazott.

A 11. Kolimpiát minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte. Ez a diákok, tanárok, edzők által izgalommal várt esemény a sport mellett kapcsolatépítésről, kulturális élményekről is szól. Idén a Mayfly Együttes szórakoztatta a nagyérdeműt. A szoros program ellenére bizonyosan kerestek és találtak lehetőséget a fiatalok Kiskunfélegyháza város nevezetességeinek megismerésére is – vélte Balla László, Kiskunfélegyháza alpolgármestere, aki a díjakat adta át a záró rendezvényen a sportolóknak.

A sporteseményt számos szponzor támogatta ezúttal is, akiknek köszönhetően gazdag ajándékcsomaggal, bőséges ellátással, igényes érmekkel, serlegekkel, nagyszerű élményekkel térhetett haza valamennyi résztvevő.

A résztvevők ismét elégedettségükről biztosították a szervezőket, amit egy kérdőív kitöltésével is megerősítettek. A szervezés és lebonyolítás minden részlete 96% feletti elégedettségről tanúskodik. A befektetett energia megtérülését abban látják, hogy a diákok nyertesnek érezték magukat akkor is, ha esetleg érem nélkül távoztak és úgy köszöntek el, hogy „Jövőre veletek ugyanitt!” A 18 város 18 kollégiumának több mint 300 diákja a szélrózsa minden irányába vitte Kiskunfélegyháza jó hírét.