Céljaid elérése Centrumunk sikere

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tagintézményünknek, a Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiumának Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet adományozott.

Az elismerést 2019. szeptember 24-én Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára adta át.

Az ITM a Vári kiemelkedő fogyasztói tudatosságra nevelő munkáját értékelte kiválóra, amikor a címet az iskolának ítélte. Értékelni kívánja az iskolák fiatal fogyasztókért tett intézkedéseit, hozzáállását azért, hogy az iskolák hozzájárulnak a tanulóik között a fenntartható tudatos fogyasztói szemlélet általánossá válásához, a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet terjesztéséhez és a fiatal fogyasztók gyakorlatban használható ismereteinek a bővítéséhez.

Az ünnepélyes címátadón Szabó Edina igazgató elmondta, hogy a programot beépítették a tanrendjükbe, így felmenő rendszerben minden 9. osztály megismerheti azt. Három nagy téma köré építették a programot, így a fogyasztói tudatosságra nevelés, a felelős és biztonságos internet és közösségi média használatra nevelés, valamint a kreatív és innovatív módszerek alkalmazása a fogyasztói szemléletben. Céljuk, hogy a fiatalok a vásárlásaik során legyenek tisztában a jogaikkal.

Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy életünk minden területén kiemelt figyelmet kell szentelnünk a fogyasztói tudatosságnak, a környezettudatosságnak. A gyerekek felvilágosításának ezen a területen is egyre nagyobb teret kell kapnia.

Felajánlotta, hogy a minisztérium csoportosan, vagy akár egyénileg is fogadja azokat a diákokat a saját laboratóriumába, akik kíváncsiak arra, hogy a szakemberek hogyan végzik a fogyasztóvédelemmel és a termékvizsgálatokkal kapcsolatos vizsgálatokat.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a környezettudatosságra és a túlfogyasztásra hívta fel a figyelmet. A reklámok túl sok információt zúdítanak az emberekre, ami arra készteti őket, hogy felesleges dolgokat vásároljanak, fogyasszanak. Tudatosan kell ennek megálljt parancsolni, és tényleg csak azt és annyit megvenni, amire szükség van.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi SZC főigazgatója a környezetvédelem fontosságát emelte ki. Ismertette, hogy „Jövőnkért a jövő szakemberei” elnevezéssel indítanak programot az idei évben.

A terv az, hogy tagintézményeik minden első évfolyamának diákja részt vegyen valamilyen környezetvédelmi célú megmozduláson. A 2019-2020-as tanévben faültetési programot terveznek lebonyolítani. Ennek keretében három településen, a helyi önkormányzatokkal együttműködve, Kiskunhalason, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán 100-100 db fát ültetnek el.

Az ünnepség a Váris diákok kulturális műsorával zárult.