Céljaid elérése Centrumunk sikere

Tagintézményünk, a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája 2020-ban ünnepli megalakulásának, az iskolarendszerű szakképzés indulásának 135 éves évfordulóját.

Az iskola ma, 2020. február 28-án rendezte meg jubileumi emlékünnepségét.

A tanulók már a reggeli órákban részt vehettek a „135 kérdés és válasz” elnevezésű játékban, amelyen különböző érdekes feladatokat kellett megoldaniuk az iskola történetével kapcsolatosan. Ezután időkapszulát helyeztek el a jövő nemzedékének címezve, majd az ünnepi megemlékezés következett. Az ünnepség zárásaként az iskola jelenlegi és volt diákjai adták elő műsorukat.

Az ünnepen Ágoston Tibor igazgató köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az intézményben 1885. február 1-jén kezdődött meg az oktatás az akkori nevén a KIS-KUN- FÉLEGYHÁZI VÁROSI ALSÓFOKÚ IPARISKOLA-ban, az úgynevezett Fehér iskolában. Ekkor 164 tanulóval 23 szakmában indult a képzés.

Beszédében kiemelte, hogy a változó körülmények között mindenkor a legfontosabbnak a következetes, értékközpontú oktató – és nevelőmunkát tartották. Úgy gondolja, hogy az elmúlt 135 év alatt a Kossuthban folyamatosan kiemelkedő szakmai, pedagógiai munka zajlott, így az iskola nagyban hozzájárult a magyar közoktatás, köznevelés fejlődéséhez. Kitért az iskola elért eredményeire, amelyek közül kiemelte a 2009-ben és 2019-ben megkapott „Az év szakképző iskolája” díjat, a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” és az „Akkreditált Tehetségpont” díjakat.

Papp Gyula főigazgató arról beszélt, hogy ha egy intézmény ennyi éven keresztül fenn tudott maradni, az azt jelenti: szükség volt és van az itt zajló munkára. 1885 óta számtalan újabb és újabb oktatást megreformáló törvény született, de a Kossuth képes volt folyamatosan odafigyelni a meghatározó irányzatokra és azokra képes volt megfelelő válaszokat is adni.

A centrum és tagiskolái azt szeretnék elérni, hogy az új alapokra helyezett szakképzési rendszer megfelelő válaszokat tudjon adni a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatosan változó és megújuló kihívásaira.

Beszélt még arról, hogy a centrum vezetése célul tűzte ki, hogy a tagintézményeiben megteremtse az oktatáshoz mindenkor szükséges korszerű, a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra és eszközállományt, és biztosítsa azok folyamatos fejlesztését.

A Kossuthban közeljövő tervei közé sorolta az iskola aulájának teljes körű rekonstrukcióját, azokon az oktatási épületeken, amelyeken még nem valósult meg, az energetikai felújításokat, nyílászárócseréket, homlokzati szigeteléseket, színezéseket. Tervben van a tornacsarnok rendbetétele, az iskolaudvar renoválása, és további eszközbeszerzések is.

A műsorban a diákok Móra Ferenc Kalcinált szóda című darabját adták elő, a tanári kórus Szatmári Imre darabját, melyet a szerző kísért zongorán. A dal szövege a Kiskunfélegyházi Ipariskola új épületének átadása alkalmából készült.

Közreműködött még Tóth Vince (vers), Horváth Richárd (ének), a nyugdíjas kollégák pedig irodalmi műsort adtak elő.

Az ünnepség zárásaként átadásra kerültek a Szakma Nagykövetei díjak:

  • Szurmik János: Építésztechnikus Szakma Nagykövete
  • Merschdorf Ferenc: Hegesztő Szakma Nagykövete
  • Csenki Sándor: Ács Szakma Nagykövete
  • Kertész János: Cipész Szakma Nagykövete
  • Faragó Dezső: Szakma Nagykövete Életműdíj

Gratulálunk a díjazottaknak!

További képek a KSZC Kossuth Facebook oldalán, ahol Patyi Zoltán képei kerültek feltöltésre, ill. Bánóczki Krisztina képei ezen a linken érhetőek el.