Céljaid elérése Centrumunk sikere

A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, versenyekkel tisztelegnek a magyar költészet előtt, ám ebben az évben a járvány ezt is keresztülhúzza. Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, 1900-ban ezen a napon született Márai Sándor is. Álljanak itt az ő sorai, amelyeken mindannyiunknak érdemes elgondolkodni "Az utak"-ról:

Márai Sándor

Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Csak lépdel az utakon és másra gondol. Néha széles az egyik út, aszfaltos, néha rögös, barázdás, meredek. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük, lehetőségnek, melynek segítségével elmehetünk a hivatalba vagy kedvesünkhöz vagy a rikkantó tavaszi erdőbe.

Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová. Nemcsak mi haladunk az utakon, az utak is haladnak velünk. Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban.

S akkor megállunk és csodálkozunk, tátott szájjal bámészkodunk, csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, csodáljuk a sugárutak, országutak és ösvények sokaságát, melyeken áthaladva végül eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak az utolsó pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt.

Márai Sándor: Ég és föld - Az utak