Céljaid elérése Centrumunk sikere

A Földet ünnepeljük ma, azt a Földet, amelyen az ember túlterjeszkedik, túlfogyaszt, beleavatkozik a természet egyensúlyába, veszélyezteti az élővilágot.

A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon.

A szennyezett ivóvíz, a légszennyezettség, a túlnépesedés, a növény-és állatvilág lélekszámának csökkenése mind arra figyelmeztet bennünket, hogy magunk és utódaink alatt „vágjuk a fát”.

A koronavírus járvány miatti kényszerű bezártság most egy pillanatra megálljt parancsolt az emberiségnek. A tisztuló levegő és vizek, a csökkenő üvegházgáz-kibocsátás, az energiafelhasználás csökkenése csak átmeneti, és a járvány nem fogja „meggyógyítani” a Földet. Erre csak az ember képes.

Mit tehetünk?

Nagyon sokat.

Ha mindenki csak a saját környezetében, háztartásában, munkahelyén figyel a környezetének védelmére már megtette a magáét a jövőnkért, a Földünkért.


Centrumunk és tagiskolái igyekeznek ebben élen járni. Négy tagintézményünk épületein megtörtént a meglévő villamosenergia igények fotovoltaikus rendszerrel termelt energiával történő részleges kiváltása. A támogatott fejlesztések hozzájárulnak a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. 

Az energiafelhasználás racionalizálása céljából megkezdtük tagintézményeink épületeinek felújítását szigeteltünk, új nyílászárókat, korszerű fűtéstechnikát szereltünk a Váriban, a Wattayban, a Kossuthban.

Szükségesnek tartjuk, hogy a gyerekek magukévá tegyenek egy környezettudatos értékrendet: megtanulják óvni környezetüket, tegyenek a szennyezés megfékezéséért, a kipusztulással fenyegetett fajok megmentéséért. Ezért a „Jövőnkért a jövő szakemberei" elnevezéssel indítottunk programot ebben a tanévben. Ennek keretében faültetési akciót hajtottunk végre: KiskunhalasonKiskőrösön és Kiskunfélegyházán, a helyi önkormányzatokkal együttműködve több száz fát ültettünk el.

De kiemelhetjük, hogy az ITMVári kiemelkedő fogyasztói tudatosságra nevelő munkáját értékelte kiválóra, amikor a címet az iskolának ítélte. Ezzel kívánta értékelni az iskola fiatal fogyasztókért tett intézkedéseit, hozzáállását azért, hogy az iskolák hozzájárulnak a tanulóik között a fenntartható tudatos fogyasztói szemlélet általánossá válásához, a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet terjesztéséhez és a fiatal fogyasztók gyakorlatban használható ismereteinek a bővítéséhez.

A karanténos időszak ugyan átírta, lelassította a tavaszi terveket, de a klímavédelem elkötelezett híveiként már az őszi időszakra készülünk.


Addig is tegyünk egyénileg a környezetünkért!

  • Vásároljunk virágokat, palántákat!
  • Ültessünk haszonnövényeket!
  • Komposztáljunk!
  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
  • Váltsunk környezetbarát szerekre!
  • Fogyasszunk félkész, kész helyett friss hazai termékeket!