szechenyi2020logo eu szoc alap 262x183

Céljaid elérése Centrumunk sikere

Céljaid elérése Centrumunk sikere

Asztalos-és vendéglátóipari vállalkozások tulajdonosai, a Bács-Kiskun Megyei Iparkamara képviselője, a Kiskunhalasi SZC vezetősége és a Wattay oktatógárdája vettek részt június 8-án az iskola által szervezett tanácskozáson, Kiskőrösön.

A délelőtti konzultációt a Centrum részéről Papp Gyula főigazgató, a délutánit Vikker József főigazgató-helyettes a szakképzés változásairól szóló tájékoztatójával nyitotta meg.

A megújult szakképzési rendszerben a technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak, ahol a gyakorlati ismeretek elsajátításán van a hangsúly. A képzés során a Kormány nagyobb szerepet szán a vállalkozásoknak, cégeknek, amelyek számára ez új lehetőségeket jelenthet. Ösztönzi őket, hogy kifizetődő legyen számukra, ha részt vállalnak a duális képzésben. Ezért amellett, hogy kiképezhetik saját munkavállalóikat,  a megújult rendszerben a tanulószerződést szakképzési munkaszerződés váltotta fel, A munkáltatót pedig szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulási és személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség sem terheli.

A vendéglátók részéről Benedek Tibor szakképzési igazgatóhelyettes tájékoztatta a jelenlévőket a duális képzési rendszer előnyeiről, lehetőségeiről, a partnerek közötti együttműködés formáiról.

Ismertette, hogy a duális képzés során az oktatási intézményben és a munkaerő-piaci szereplőknél, vállalatoknál, cégeknél folyó szakmai oktatás párhuzamosan, egymást kiegészítve történik. Az egyes cégeket már a képzés ideje alatt megismerhetik a tanulók, a tanulókat pedig már az oktatás ideje alatt bevonhatják a termelésbe. A tanuló pedig a vállalat munkavállalója lesz, akit az elvégzett munkája után a korábbi juttatásoknál lényegesen magasabb összegű munkabér illet meg.