szechenyi2020logo eu szoc alap 262x183

Céljaid elérése Centrumunk sikere

Céljaid elérése Centrumunk sikere

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.


KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZÉS ALAPADATAI

  • A szakképesítés azonosító száma: 4 1013 23 05
  • Oktatás időtartama alapfokú végzettséggel: 3 év
  • Oktatás időtartama érettségivel: 2 év
  • Ágazat: Turizmus-vendéglátás

A KÉPZÉSSEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani

Kinek ajánljuk?

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.


Képzés helye: