Ugrás a fő tartalomra

6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.


+36 77 738 837

Hírek


2024. ápr. 11.
Centrum

    Most jó lenni katonának!

    Kiskunhalasra látogatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A tárcavezető a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumában az önkéntes tartalékosokhoz csatlakozó több mint 150 diák szerződéskötésének ünnepi eseményén vett részt. A tárcavezetőt elkísérte Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese is.

    Most jó lenni katonának!

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma sportcsarnoka volt az ünnepség helyszíne.  A 8 vármegyei intézmény több mint 150 önkéntes tartalékos diákját Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese köszöntötte. A katonai vezető köszönetét fejezte ki a hazáért tenni akaró diákok számára.

    A béke jelenleg sajnos egy törékeny és múlandó állapot, amelynek a megőrzésében a honvédekre fontos szerep hárul. Ennek érdekében folytatnunk kell azt az utat, amelyet a Honvédelmi és Haderő fejlesztési Programmal már évekkel ezelőtt megkezdtünk, és amely szervesen érinti az önkéntes alapon nyugvó területvédelmi erőket is, amelyek a haderő fontos és megkerülhetetlen alappillérét képezik. Az innováció önmagában semmit sem ér. Kell mögé a jól képzett és elhivatott katona. Sokszor említettük már, de ennek a kijelentésnek a tartalma és súlya nemhogy csökkent, hanem igencsak megnőtt 2022. február óta. Ezzel a mai kiemelkedő rendezvénnyel tovább szélesítjük a Magyar Honvédség összetartó közösségét. A szerződések, amelyeket ellátnak, vagy már elláttak kézjegyükkel, nem csupán az oktatási intézményeik és társaik vállalását szimbolizálja, hanem a haza iránti elkötelezettséget és az ennek érdekében megjelenő tenni akarást is. Egy nemzet fennmaradásához pedig pontosan ezek az erények kellenek, amelyekkel nagynevű elődeink is fel voltak vértezve. Biztosítva ezzel Magyarország több mint ezer éve tartó létezését. Bács Kiskun vármegye mindig is élen járt az önkéntes tartalékos erők toborzásában, melyet jól példáz az is, hogy az országban elsőként itt üdvözölhetjük az ezredik önkéntes tartalékos katonát. Ez nagymértékben köszönhető annak a nem mindennapi kapcsolatnak, amely a helyi középiskolák és a Magyar Honvédség között kiépült.

    A tanintézmények nyitottsága hozzájárult ahhoz, hogy fiataljaink lássák és érezzék a Magyar Honvédség szellemiségét. Az innovatív közös gondolkodásnak az eredményét ma is láthatjuk, hiszen több mint 150 tartalékos katona csatlakozik a Magyar Honvédséghez. A területvédelmi tartalékos erők a hivatásos és szerződéses katonák mellett a nemzeti ellenálló képesség kialakításával szolgálják Magyarországot.

    Tiszteletet érdemelnek mindezért, hogy tanulmányaik vagy polgári elfoglaltságuk mellett szabadidejüket nem sajnálva teljesítik a rájuk szabott feladatukat. Kiképzettségük és képességeik alapján alkalmasak az összes katonai feladatra, amelyekre az utóbbi években számtalan példát láthattunk”

     

    A Dékáni sportcsarnokban a vármegye nyolc kadét iskolájának 1-1 diákja tanulótársaik képviseletében írta alá az önkéntes tartalékos szerződését. A Magyar Honvédség részéről a szerződéseket Hovány István alezredes,  a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka látta el aláírásával.

    Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is köszöntötte az ifjú önkéntes tartalékosokat. A honvédelmi miniszter szerint a fiatalok egy jó döntést nagyon jókor hoztak meg!

     

    A Magyar Honvédségben egy korszakváltás zajlik. Megkerülhetetlen és szükségszerűvé vált az, hogy a Magyar Honvédséget átfegyverezzük. Folyamatosan érkeznek be a legmodernebb 21. századi, gyakran komoly informatikai, digitális tartalmakat jelentő high-tech eszközök. Emellett minden erőnkkel fejlesztjük az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát, valamint azt az infrastruktúrát nyilván, ami otthont ad és befogadja a katonáinkat. És nagyon lényeges szervezeti és szervezeti kultúra változtatási folyamaton is keresztülmegyünk. Az egyik legfontosabb ilyen szervezeti változtatás az, hogy két komponensét alkottuk meg a magyar haderőnek az elmúlt időkben. Most már nem pusztán tartalékosokról beszélünk általában, hanem egy területvédelmi tartalékos komponenséről beszélünk a haderőnek. Hiszen van a hivatásos haderő, amely támaszpontszerűen van jelen az országban Hódmezővásárhely, Debrecen, Tata és még néhány másik, ahol hivatásos professzionális katonák a lehető legmagasabb képzettségi szinten, a lehető legjobb felszereléssel, és ide érkeznek meg döntően az új eszközeink, mind a légierő, mind a szárazföldi erőket, mind a különleges műveleteket tekintve. Az egyéni felszereléstől - amelyre nagyon büszkék vagyunk - az elmúlt két évben komplettíroztuk, és egy valóban XXI. századi példamutató egyéni felszerelési csomagja van most már minden katonánknak, főleg egészen a nagy szervezeti egységekig és eszközökig.  Az a döntés, amit most önök meghoztak, hogy csatlakoznak a területvédelmi tartalékosokhoz, az a másik komponens, amely nem támaszpontszerűen, hanem az egész országban egységesen, hét területvédelmi ezredben, és az ezek alatt szervezett zászlóaljak, századok járási szintig leérve, kapilláris szerűen beszövik az országot. A keretekben természetesen vannak hivatásos tisztek, de az állomány nagyobb része döntően tartalékos. Helyben toborzott, helyben kiképzett, lehetőség szerint és helyi alkalmazású, a hivatásos haderő feladatrendszerétől eltérő feladatrendszerrel azt kiegészítő komponensét hoztuk létre a haderőnek” - mondta a miniszter.

    Az alábbi intézmények diákjai szerződtek a honvédséggel:

     

    1. Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
    2. Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola
    3. Kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium
    4. Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum
    5. Bácsalmási Hunyadi János Gimnázium
    6. Déli Agrárszakképzési Centrum Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola
    7. Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikum
    8. Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Bravó Közgé!

    Bravó Közgé!

    Sorra remek eredményekkel térnek haza az országos versenyekről a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumának tanulói.

    2024. ápr. 29.
    Centrum
     Megkezdődött a Kossuth Lajos Technikum padlásterének felújítása

    Megkezdődött a Kossuth Lajos Technikum padlásterének felújítása

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum nagy figyelmet fordít az intézményei korszerűsítésére, az oktatási körülmények javítására.

    2024. ápr. 26.
    Centrum
    Lovas Honvéd Kadét képzés indul Kiskunhalason

    Lovas Honvéd Kadét képzés indul Kiskunhalason

    Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója is részt vett azon a bejáráson, amely során Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter megtekintette a Hirling József Lovasparkot. Az egyeztetések egy új lovas kadét képzésről is szóltak, melynek bázisa lehetne a nagy múltú halasi lovas központ.

    2024. ápr. 24.
    Centrum


    KIMIKK
    Honvédelmi MinisztériumKSZC DÉKÁNIKSZC KOSSUTHKSZC KÖZGÉKSZC VÁRIKSZC WATTAYOrszágos Polgárőr SzövetségSiker vizsgaközpontSzegedi Tudományegyetem

      • SZC logo fehér
      • Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

        6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.

      • Telefon: +36 77 738 837

        E-mail: titkarsag@kiskunhalasiszc.hu

        OM azonosító: 203042

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001855; E/2020/000361; E-001289/2015


      2024Kiskunhalasi Szakképzési Centrum