Hírek
Centrum
Akit megfogott a kovász illata
Soha nem késő elkezdeni bármit is megtanulni

Soha nem késő elkezdeni bármit is megtanulni- mondja a kiskunhalasi Harkai Tamás. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolájának pék – cukrász felnőtt tanulója jó példa arra, hogy kellő akarattal és kitartással egy második vagy akár harmadik szakma ingyenes megszerzése mindenki számára elérhető.
Én igazából a pék szakmát szerettem volna megtanulni, időközben kiderült, hogy cukrászattal is foglalkozunk majd. A „covidos” világban, mindenki sütött otthon, nálam nem akkor indult, hanem utána, én is elkezdtem kenyeret sütögetni, és ebből adódóan jobban bele akartam látni a pék szakmába. Így visszagondolva gyerekkoromban még a cukrászat érdekelt inkább. Úgyhogy nem volt tőlem távol egyik se, így kihasználtam a Vári Szabó István Szakképző ajánlatát.
Minden évben keresek valamit, amit elvégezhetnék. Nagyon jó egyébként, hogy van egy ingyenes felnőttképzés. Szerintem ez egyre keresettebb és elfogadottabb a mai világban.
Kitágítja a látókört, egyre többen vannak egyébként, akik vagy cukrász, vagy szakács, vagy valami más ágazatban eljönnek tanulni, vagy hobbiból, vagy lehetőségből.
Fiatalabbak is vannak nálunk az iskolában, ők például nem hobbiból jöttek, mint én, hanem egy új munkalehetőségként élnek vele. Van egy osztálytársunk, eljött a Váriba tanulni, és néhány hónap után már egy pékségben kötött ki, ott fel is vették munkaerőnek.
Mennyire lehet ezt összeegyeztetni a heti munkával, az otthoni tennivalókkal?
Aki ezt tényleg el akarja sajátítani, és szeretné, hogy ebből valamit utána tudjon is akár otthon alkalmazni, otthoni sütésre, vagy egy munkahelyen, annak bizony el kell járni az iskolába. Az a heti három nap, azért az intenzív. Viszont mondom, ahhoz, hogy ez tényleg tudásként maradjon meg, ahhoz el kell járni az iskolába és sokat kell még utána olvasni a témának. A gyakorlásról nem is beszélve, fontos a kézügyesség, az alapanyagok, technológiák ismerete.
Szerinted jó lenne, ha több külső helyszínes üzemlátogatás lenne?
Tanárunk, Aranyászné Zsikla Adrienn mindent megtesz ez ügyben, jártunk malmokban, pékségekben, Szegeden és Soltvadkerten is, nagyon lelkes tanulókból áll az osztályunk. Az ilyen külső helyszíneken is sok hasznos ismeretanyagot lehet gyűjteni.
Ezek a látogatások nagyon inspirálóak, Soltvadkerten a Király Pékségben például kipróbálhattuk a vadkovászos technikát, nekem nagyon megtetszett, most is sül a sütőben egy kovászos cipó - mondta mosolyogva Tamás.
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Egy hosszú távú külföldi gyakorlat tapasztalatai
Nemcsok Lili a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum tanulója Görögországban van diáktársaival egy szakmai gyakorlaton.
Centrum

Szeptembertől technikum lesz a Vári
Hamarosan bővíteni kell az intézmény nevét a Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium homlokzatán. Ha minden a tervek szerint halad, szeptembertől, mint technikum működik tovább az intézmény.
Centrum

Bővítené szakmai kínálatát a Vári
Akit érdekel a villanyszerelés és annak egyéb szakirányai, most jelentkezzen!
Centrum