Ugrás a fő tartalomra

6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.


+36 77 738 837

Hírek


2024. febr. 26.
Centrum

    "Szükségét éreztem a feltöltődésnek, szakácsnak jelentkeztem”

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum intézményeiben évente több száz olyan felnőtt tanul szakmát, aki új kihívást, munkalehetőséget keres. Sokan vannak, akiknek régi vágya egy-egy szakma elsajátítása, ám csak felnőttként lesz idejük, lehetőségük újra beülni az iskolapadba.

    "Szükségét éreztem a feltöltődésnek, szakácsnak jelentkeztem”

    A kiskunhalasi Mészáros Imre is sikeresen elvégezte a felnőttképzést, nemrégiben eredményes szakácsvizsgát tett. A pedagógus a Felsővárosi Általános Iskolában tanít. Mint mondta, most jött el az idő, amikor egy régi elhatározástól, szándéktól vezérelve szakácsnak jelentkezett.

     

     Hát úgy nagyjából 10-15 éve kezdtem el otthon többször megfordulni a konyhában, megszerettem az ételkészítést, és arra gondoltam, hogy ha ezt meg tudnám tanulni, akkor adott esetben változatosabban tudnánk étkezni a családban - mondja az ifjú szakács.

     

     

    Látom, azt a kemény munkát, amit a feleségem, meg a háziasszonyok végigküzdenek egy-egy hétvégén, vagy héten keresztül a konyhában. A családi munkamegosztásban a tehermentesítés is gyakorlatilag egyfajta cél volt, hogy besegítsek. Több mint tizenöt évig voltam igazgatóhelyettes, úgy éreztem, hogy ahhoz, hogy megújuljak, hogy egy kicsit újra föltöltődjek, egy teljesen más tevékenységi körre lenne szükségem, és mivel ehhez kedvem is volt, így jelentkeztem szakácsnak.

     

    Másképp tekint most a szakácsok munkájára, mint korábban?

     

    - Egyáltalán az utóbbi 10-15 évben magára a szakmunkára másképpen tekintek. Lakástulajdonosként most már eljutottam abba a korba, amikor a lakásunkon felújítást kellene végezni, amikor szakemberekre van szükség, vízvezeték szereléshez, kerítésépítéshez, betonozáshoz, stb. Vagy adott esetben finomat szeretne enni a család, azt hiszem, hogy egyre inkább felértékelődik a jó szakemberek tevékenysége, tudása. Főleg úgy, hogy látom, hogy sokan még mindig külföldön keresik a boldogulást, de nem biztos, hogy megtalálják olyan szinten, ahogy azt szeretnék.

     

    Mennyire volt széleskörű a tananyag?

     

    Volt egy ágazati vizsga, amelynek során a szakács szakmán kívül a cukrászat alapjaival, az idegenforgalommal, turizmussal, és a vendégtéri kiszolgálással is foglalkoztunk. Ezek már nekem eleve nagyon tetszettek, a főzés esetében pedig az a jó, hogy most már a klasszikus főételek mellé leveseket meg desszerteket is el tudom készíteni, de még mindig nem tudok annyit, mint egy nagyon jól felkészült háziasszony, mert ami nekik a kisujjukban van, azt nekem tanulnom kell. És tanulnom kellett.

     

    Mennyire volt nehéz a munkát összeegyeztetni a tanulással?

     

    Nem volt könnyű. Vannak nagyon komoly kihívások és követelmények, amiket munka mellett teljesíteni kell. De egyetlen feladat sem volt megoldhatatlan abból a szempontból, hogy volt benne online oktatás, volt benne egyéni tanulás, voltak szakmai gyakorlatok, és voltak olyan elméleti órák, amelyeken fizikai valóban részt vettünk, rengeteget matekoztunk, élelmiszer ismerettel foglalkoztunk, tehát rengeteg ismeretet kaptunk. Heti három alkalommal azt hiszem, hogy ez kihívást jelentett, de teljesíthető volt!

     

    Milyen csapat kovácsolódott össze a tanórák alatt?

     

    Úgy gondolom, hogy nagyon sok élménnyel gazdagodtunk, segítettük egymást, igazi csapat alakult ki. A vizsgák végeztével, egy közös ajándékkal leptük meg Mondovics Józsefet a kiváló szakmai tanárunkat. Készítettünk egy közös szakácskönyvet, melyben a kedvenc receptjeinket írtuk le. Köszönettel tartozom ezekért az évekért, és mindenkit arra ösztönzök, tanuljon egy új szakmát!

     

    https://kszcvari.hu/kepzeseink/felnott 

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Gyertek, legyetek Kisinasok- remek nyári tábort szervez a Vári!

    Gyertek, legyetek Kisinasok- remek nyári tábort szervez a Vári!

    Tartalmas, tucatnyi helyszínen zajló Kisinas tábort szervez a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája.

    2024. máj. 1.
    Centrum
    Bravó Közgé!

    Bravó Közgé!

    Sorra remek eredményekkel térnek haza az országos versenyekről a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumának tanulói.

    2024. ápr. 29.
    Centrum
     Megkezdődött a Kossuth Lajos Technikum padlásterének felújítása

    Megkezdődött a Kossuth Lajos Technikum padlásterének felújítása

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum nagy figyelmet fordít az intézményei korszerűsítésére, az oktatási körülmények javítására.

    2024. ápr. 26.
    Centrum


    KIMIKK
    Honvédelmi MinisztériumKSZC DÉKÁNIKSZC KOSSUTHKSZC KÖZGÉKSZC VÁRIKSZC WATTAYOrszágos Polgárőr SzövetségSiker vizsgaközpontSzegedi Tudományegyetem

      • SZC logo fehér
      • Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

        6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.

      • Telefon: +36 77 738 837

        E-mail: titkarsag@kiskunhalasiszc.hu

        OM azonosító: 203042

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001855; E/2020/000361; E-001289/2015


      2024Kiskunhalasi Szakképzési Centrum