Ugrás a fő tartalomra

6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.


+36 77 738 837

Hírek


2024. febr. 14.
Centrum

    Újabb diákok előtt nyílik meg az egyetemre jutás lehetősége!

    Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum.

    Újabb diákok előtt nyílik meg az egyetemre jutás lehetősége!

    Az ünnepi eseménynek a Neumann János Egyetem Kecskeméti Campus épülete adott otthont. A megállapodásnak köszönhetően az egyetem a Szakképzési Centrum tanulói számára több ágazatban is biztosítani tudja a felsőoktatási intézménybe jutás lehetőségét beszámítva azokat a krediteket, amelyeket a szakképzésben kapnak a diákok. 

    Neumann János Egyetem Kecskeméti Campus

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum vezetőit és az intézményvezetőket Halczmann Szilvia a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának beiskolázási igazgatója köszöntötte az MNB Innovációs tér és könyvsarok termében.

    Halczmann Szilvia

    Dr. habil Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, az együttműködési megállapodásnak az egyik nagyon fontos célja, hogy tájékoztatni tudják a diákokat arról, hogy a felsőoktatásban milyen lehetőségeik vannak, a legkiválóbb tanulók eljuthassanak az egyetemre.  A Neumann János Egyetem célkitűzése, hogy a helyi munkaerőpiachoz kapcsolódóan tudják ezeket az igényeket teljesíteni. Fontos feladat az is, hogy a szülők és diákok tájékoztatása mellett a kollégákat, a tanárkollégákat is el tudják látni olyan információkkal, amelyek segítik a munkájukat.

    Dr. habil Fülöp Tamás

    „Nagyon régi vágyunk már az, hogy a középiskolákkal, partnerségben az ott tanuló legtehetségesebb diákokkal, az őket támogató oktatókkal kialakítsunk egy olyan hálózatot, amely majd a mi egyetemünk tehetséggondozási programjait is tovább tudja vinni. Olyan kiváló hallgatói utánpótlásban is gondolkodunk, amely egyrészt a hallgatói teljesítményekben, másrészt akár a tudományos diákköri tevékenységben vagy később akár a kutatómunkában is számottevő lehet majd. Sokat dolgoztunk azon is az elmúlt időszakban, hogy a szakképzésben tanuló fiataloknak az egyetemre érkezését hogyan tudjuk segíteni, támogatni, hogyan tudjuk beszámítani azokat a gyakorlati képzéseket, azokat az oktatási feladatokat, amelyeket Önök elvégeznek a szakképzésben, és hogyan lehet majd akár az egyetemi tanulmányokban kreditek formájában érvényesíteni azt a tudást, azt a gyakorlati képzettséget, amit megszereztek az Önök intézményeiben.”– mondta a rektor.

    Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója a találkozón elmondta, a centrum intézményei komoly munkával igyekeznek az arra alkalmas fiatalokat a szakképzés irányába terelni. Az öt intézményben jelenleg háromezer tanuló felkészítését végzik.

     A felnőtt tanulók létszáma meghaladja ezer főt. Az öt intézmény ezen az igen nagy területen próbálja biztosítani a cégeknek a szakember utánpótlást. A statisztikák szerint, több mint hatezer regisztrált cég van ezen a területen, körülbelül 300 céggel vannak duális kapcsolatban.

    Papp Gyula

    „Első körben a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumnál kaptuk meg azt az engedélyt, amely alapján már beiskolázhatnak, viszont célkitűzésünk a többi intézményeink számára is biztosítani ezt a lehetőséget. Nyilván a mai megállapodás is alapja lesz ennek. A távlati elképzeléseink szerint Halason, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán is minimum két-két, de inkább három ágazatban szeretnénk okleveles technikusokat képezni.”- tette hozzá a főigazgató.

     A felelősség lehetőség, a lehetőség felelősség- ezzel a jelmondattal kezdte beszédét Tasi Judit a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumának igazgatója.

    Ismertetőjében elhangzott, hogy a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma 1962 óta elkötelezett a hazai gazdasági szakemberek képzése iránt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az oktatásukat megújítsák.

    Résztvevők

    „A bizalmi kapcsolatunk már megalapozott, hiszen a 2024/2025-ös tanévben szinte kétosztálynyi gyerek jelentkezik a Neumann János Egyetemre.  Nagyon bízom benne, hogy most lehetőséget kapunk egy olyan tartalmas kapcsolatra az egyetemmel, ami mind Kiskunfélegyháza, mind a Kecskemét környéki iparvidék gazdasági szakembereit, kereskedelmi szakembereit képzi majd. Ez egy felelősség számunkra a tanulókkal szemben, hiszen olyan szakmai és emberi életre próbáljuk őket nevelni, hogy majd megállják a helyüket az egyetemen és a munka világában. Tudás, értékteremtés, biztos jövő. Azt gondolom, hogy mi ott Kiskunfélegyházán, az Oskola utcában ezt kínáljuk a gyerekeknek, illetve a leendő szakembereknek. Kollégáim nevében mondhatom, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez a tudás az okleveles technikus képzéshez méltó legyen arra, amit most itt az együttműködési keretében aláírnak.” – zárta gondolatait az intézményvezető.

    Dr. Kovács Lóránt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja reményét fejezte ki, hogy mindkét fél számára eredményes és hasznos lesz az együttműködés.

    A dékán ismertetőjében elhangzott, hogy a diákjaik 66%-a technikumokból érkezik.

    Dr. Kovács Lóránt

    „A technikumoknak is, illetve a mi egyetemünknek, mint alkalmazott tudományok egyetemének az a közös ismérve, hogy próbáljuk a gyakorlattal nevelni a diákjainkat, próbálunk egy stabil elméleti háttéren alapuló, de mégiscsak gyakorlatias képzést adni a diákoknak, és nemcsak a diákoknak, hanem azoknak a vállalatoknak, akik majd alkalmazzák ezeket a fiatalokat. Így összefogva megvan az a távlati lehetőségünk is, hogy egy nagyon izgalmas és sokszínű életpályát tudunk kínálni, hiszen magában a szakképzésben is többféle kimeneti szint van. Azt gondolom, hogy most ragyogó lehetőségeik vannak fiataloknak, és most már minden lehetőség adott nekik, hogy továbblépjenek a felsőoktatásba, például hozzánk.” – mondta a dékán.

    Kerekasztal beszélgetés

    Az együttműködési megállapodást Csúzdi Zoltán kancellár, Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója és Dr. habil Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem rektora, és Dr. Kovács Lóránt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar dékánja látta el kézjegyével.

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Szemétszedés a városban

    Ökocsoport – sikeres tanévzárás

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium 2026. augusztus 31-ig elnyerte az Öko- iskola címet és az Öko -iskola logó használatára is jogosulttá vált. Céljuk a már elnyert Öko - iskola cím szellemiségének folytatása és minél mélyebb megjelenése az iskola mindennapjaiban.

    2024. júl. 16.
    Centrum
    Bergi Galéria épülete

    Lecserélik a tetőt, komfortosabb tantermeket alakítanak ki

    Felújítási munkálatok zajlanak a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumában. Az egykori Berki Galériának helyt adó utcafronti épület tetőszerkezetét cserélik le a szakemberek és ezzel ez időben a fűtésrendszer korszerűsítése is elkészül majd.

    2024. júl. 11.
    Centrum
    Kadétok a rengetegben

    Kadétok a rengetegben

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum intézményei arra törekednek, hogy a tanulók minél több időt tölthessenek a gyakorlati helyszíneken a szakmájukhoz, hivatásukhoz szükséges tudást így is bővíthessék. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kilencedikes kadét programban résztvevő tanulói egy ilyen gyakorlaton, a helyi parkerdőben jártak, ahol többféle katonai tevékenységet is kipróbálhattak.

    2024. júl. 9.
    Centrum


    KIMIKK
    Honvédelmi MinisztériumKSZC DÉKÁNIKSZC KOSSUTHKSZC KÖZGÉKSZC VÁRIKSZC WATTAYOrszágos Polgárőr SzövetségSiker vizsgaközpontSzegedi Tudományegyetem

      • SZC logo fehér
      • Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

        6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.

      • Telefon: +36 77 738 837

        E-mail: titkarsag@kiskunhalasiszc.hu

        OM azonosító: 203042

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001855; E/2020/000361; E-001289/2015


      2024Kiskunhalasi Szakképzési Centrum