Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

SZC logo
 • Intézményeink
 • Hírek
 • Galéria
 • Közérdekű adatok

Projektek


Erasmus + 2022-1-HU01-KA122-VET-000074014 - Dékáni 2023.04.24-05.07.

A KSZC Dékáni Árpád Technikum 25 tanulóval vett részt az Erasmus+-programban 2023. április 24. és május 7. között. 

 1. április 25., kedd

Az első napot – amit ténylegesen Görögországban töltöttünk – arra fordítottuk, hogy a tanulókkal feltérképezzük a szálloda, illetve a település környékét. A tanulók megismerkedtek a helyi kultúrával, továbbá a legfontosabb görög szavakkal és kifejezésekkel, amelyekkel meg tudják könnyíteni a kommunikációt a helyi lakossággal, valamint a szálloda személyzetével egyaránt. 

 1. április 26., szerda

A rendészekkel és a kadétokkal meglátogattuk Evangelismos település rendőrbázisát, ahol a tanulók sok érdekességet tudhattak meg a rendész szakmáról, valamint a település környékén történő balesetekről, bűntényekről. Először egy általános tájékoztatót tartottak Evangelismosról, a rendőrállomás általános tudnivalóiról, majd a tanulókkal együtt megtekinthettünk néhány irodát, a rendőrbázis gépjárműveit, valamint a bázis fogdáit is. A nagyobb cellában a láthattuk az egy hónapja bekövetkezett larisszai vonatbaleset áldozatainak, sérültjeinek személyes tárgyait, amelyekről sajnos fotót nem készíthettünk, de a látottak is igen nagy élménnyel szolgáltak a rendész- és kadétszakos tanulók számára. A diákok reakcióból látszott, hogy nagy hatással volt rájuk az, hogy láthatták ezeket a bizonyítékokat A tanulóknak az is hatalmas élményt jelentett, hogy a rendőrségen olyan dolgozókkal beszélhettek, akik kint voltak a larisszai vonatbeleset helyszínén, így elsőkézből tudhattak meg értékes információkat a baleset részleteiről. A rendőrtiszt elmondása szerint a baleset emberi mulasztás okozta. A diákok angolul beszélgettek a helyi rendőrtiszttel, így amellett, hogy szakmailag épülhettek, még idegennyelvi tudásukat is hasznosíthatták.

A színészek délután megtanulhatták a görög néptánc alapjait Szamarinasz Nikólaosz segítségével. A kereskedők szállóhelyünk, a Cronwell Platamon Resort hotel Mini Marketét tekinthették meg. A tanulók számára érdekes volt az, hogy korábban a bolt fő profilja nem a turisták kiszolgálása, hanem a szőrmegyártás-és kereskedelem volt. Az oroszok rengeteg szőrmét vásároltak tőlük, csak a Covid után megcsappant az áruik iránti kereslet, így inkább a szállodai turisták kiszolgálására fektették a hangsúlyt.

 1. április 27., csütörtök

Délután a kereskedőkkel, és a rendész-kadét csoporttal a Golden Sun Hotelben jártunk, ahol a kereskedők a szálloda kisboltjában, a rendészek és kadétok pedig az Open Eye Security-nél teljesítették szakmai gyakorlatukat. A fodrász-és kozmetikushallgatók a délelőtt folyamán a Katerini EPAL szakmai líceumban jártak, ahol megismerkedhettek az iskolával, főként annak szépészeti képzésével. A tanulók láthatták, hogy görög kortársaik milyen szerény körülmények között sajátíthatják el a fodrász- és kozmetikus szakma alapjait, így képet kaphatott a magyar és a görög szépészképzés különbségeiről.

 1. április 28., péntek

Délelőtt a rendszékkel és a kadétokkal meglátogattuk Platamonas Vízirendészetét. A rendőrséget 120 éve alapították, és határrendészeti feladatokat látnak el. A bemutatón elhangzottak alapján arra következtethetünk, hogy a határrendészeti feladatokon kívül a vízimentéssel kapcsolatos teendőket is ezen intézmény látja el. Az intézménycsoport platamonasi székhelyén megközelítőleg 60 fő teljesít szolgálatot. Olykor együtt dolgoznak a vízimentőkkel, és életeket menteknek.

Délután a kereskedőkkel Aigani falu egyetlen boltjában, az Anastasiou Marketben voltunk. A bolt jelenlegi tulajdonosától megtudhattuk, hogy a boltot 1927-ben a nagyapja alapította. Ez egy vegyesbolt, ahol számos görög tradicionális ételt, pl. masticot. A bolt nem a turisták van fenntartva, hanem a helyi lakosságnak. Ez az egyetlen bolt a faluban. A tulajdonos elmondta, hogy mindig megvárja az akciókat, hogy minél olcsóbban tudja beszerezni az árukat, ezáltal ő is alacsonyabb áron tudja eladni termékeit. Ezt az információt hasznosítani saját későbbi kereskedői tevékenységük során.

 1. április 29., szombat

Ezen a napon egy hajókiránduláson vettünk részt. Úticélunk Skiathos szigete volt. E helység arról híres, hogy a mindenki által ismert Mamma Mia c. film egyes jeleneteit itt forgatták. A kapitány és a legénység egész úton szórakoztatott minket. A sziget kilátójából gyönyörű látvány tárult elénk. Láthattuk a sziget, egyben a világ legkisebb repterét. Visszafele úton megálltunk Coco Beach-en, ahol fürödhettünk a tengerben. A hely aranyló homokjáról híres. Ez a sziget legszebb strandja.

 1. április 30., vasárnap

Az este folyamán megismerkedhettünk a zalaegerszegi, valamint a debreceni diákokkal tanárokkal, akik szintén az Erasmus+ programban vesznek részt. A három csoport elment együtt egy görög hangulatú táncos estre, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

 1. május 1., hétfő

A mai napon busszal ellátogattunk Görögország egyik legnagyobb városába, Thessalonikibe, ahol a munka ünnepe miatt szinte minden bolt zárva volt. Felmentünk a várba, ahonnan gyönyörű volt a kilátás. Később szabadon sétálgattunk a városban, megkóstolhattuk a helyi görög ételeket, megtekintettük a Nagy Sándor és Arisztotelész szobrát is. A város minden pontjáról látható volt a Fehér Torony, amelyet – mint megtudtuk – I. Szulejmán szultán építtetett.

 1. május 2., kedd

Este ellátogattunk Larissza város legnagyobb színházába. Először bepillanthattunk a színházi táncosok próbájára, ahol a tanár elmondta, hogy a színészi játék egyik elengedhetetlen eszköze a tánc. Az intézmény vezetője sok érdekességet elmondott az ókori és a modern görög színházról, pl. hogy régen a színházak félköralakúak voltak, és ott a színészeknek figyelniük kellett arra, hogy a közönség minden tagja lássa őket szemből is. A tanulók nemcsak szakmailag fejlődtek, hanem az idegennyelvet is gyakorolták, hiszen az intézményvezető angolul beszélt hozzájuk. Még egy előadásra is beülhettünk, igaz, hogy csak 10-15 percet láthattunk, de a tanulók ezáltal is rengeteget tanulhattak a görög színjátszásról. A színészhallgatók itt tanultakat hasznosítani tudják későbbi pályafutásuk során. 

 1. május 3., szerda

A mai nap Litochoróban jártunk. Először körbenéztünk a városban, majd ellátogattunk az Olympus Centerbe, ahol először megnéztünk egy 3D-s filmet az Olimposz hegység történetéről, majd megtekintettük az intézmény kiállítását. Rengeteg információt megtudtunk Görögország legmagasabb hegységéről. Ezen programok hozzájárultak a tanulók kulturális ismereteinek bővítéséhez.

 1. május 4., csütörtök

Délután felsétáltunk a platamonasi várhoz. Miután felértünk, csoportokba osztottak bennünket, majd kaptunk egy feladatlapot, amelyet az idegenvezetők készítettek. A feladat az volt, hogy a tanulók vár alaprajza segítségével találják meg, hogy a vár területén hol helyezkedett el az istálló, templom stb. Élvezték a feladatot, ezen kívül számos történelmi információt megtudhattak a várral kapcsolatban. Ezután még ellátogattunk Palaios Panteleimonas nevű faluba, ahol rengeteg kávézót és szuvenírboltot láttunk. Megismerkedtünk a település egyik kisvállalkozójával, akinél házi készítésű mézet is kóstolhattunk, valamint megtudhattunk pár érdekességet a helyi kereskedelemről.

 1. május 5., péntek

A mai napon kirándulást tettünk a Meteorákhoz, amelyek a világörökség részét képezik. Az út során megtudtuk, hogy a helységet Zeusz kezének nevezik, ahol eredetileg 24 kolostor volt, viszont ma már csak 7 látogatható. Érdekesség, hogy van egy női kolostor is, ahol két apáca él. Ők tanítással, mézkészítéssel foglalkoznak. Mi a 15. században alapított Szentháromság kolostorhoz sétáltunk fel, amely a harmadik legnagyobb kolostornak számít. A páratlan látványért megérte annyit sétálnunk. Ez a program is nagyban hozzájárult az általános műveltség bővítéséhez.

 1. május 6., szombat

Az utazás előtti napot pakolással, bevásárlással töltöttük. Az este folyamán egy rövid műsor keretében elbúcsúztunk idegenvezetőinktől, segítőinktől. 

Összegzés

Összességében elmondható, hogy az elmúlt két hétben a tanulók rengeteg tudással és élménnyel gazdagodtak. Fontos kiemelni, hogy nemcsak szakmai, hanem idegennyelvi kompetenciájuk is fejlődött azáltal, hogy nagyon sokszor – például a gyakorlatok helyszínén vagy a bevásárlások során – az angol nyelvet kellett használniuk, de számos görög kifejezést is megtanulhattak. Ezen kívül szociális kompetenciájuk is fejlődött, hiszen a 25 fős csoport tagjai az utazás elején alig ismerték egymást, viszont a második hét végére egy nagyon erős közösségé kovácsolódtak össze.

Beszámolót írta: Vass Zóra tanárnő

GALÉRIA

Erasmus + 2022-1-HU01-KA122-VET-000074014 - Dékáni 2023.04.24-05.07.

344560605_991248335381275_4226002285834122967_n.jpg
344703691_618173190345390_1988190202702395598_n.jpg
344789663_1429108067829623_2847630902970422370_n.jpg


 • KIM
 • IKK
 • KSZC VÁRI
 • KSZC DÉKÁNI
 • KSZC KOSSUTH
 • KSZC KÖZGÉ
 • KSZC WATTAY
 • Szegedi Tudományegyetem
 • Honvédelmi Minisztérium
 • Országos Polgárőr Szövetség
 • Siker vizsgaközpont

  • SZC logo fehér
  • Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

   6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.

  • Telefon: +36 77 738 837

   E-mail: titkarsag@kiskunhalasiszc.hu

   OM azonosító: 203042

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001855; E/2020/000361; E-001289/2015


  2023Kiskunhalasi Szakképzési Centrum