Ugrás a fő tartalomra

6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.


+36 77 738 837

Hírek


2024. márc. 18.
Centrum

    Elkészül az a pörgős szoknya!

    Oktatóként tanul egy újabb szakmát Aranyászné Zsikla Adrienn. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolájának pék oktatója jó példa arra, hogy munka mellett, a felnőttképzés keretében sikeresen el lehet sajátítani egy másodszakmát. Persze ez sok szervezéssel és családi segítséggel jár, de megoldható. Adrienn és társai délutánonként a Vári Szabó István Szakképző Iskola Kőrösi úti tanműhelyében Minkó Mária oktató szakmai irányításával ismerkednek a divatszabó szakmával.

    Elkészül az a pörgős szoknya!

    Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor nagyon szereti az eddigi munkáját is, ám szeretne valami újat kipróbálni – mondja Zsikla Adrienn.

    Ez a pillanat az én esetemben egy kislány érkezése volt, akinek pörgős szoknyát kellett varrni, és ehhez itt találom meg a legtöbb segítséget.

    Az első félévben, ágazati alapoktatásban vettünk részt. Az alapozó oktatásunk végén van az ágazati vizsga, utána jön a szakirányú továbbképzés.

    El kell, hogy mondjam, hogy világéletemben szerettem volna varrni, és nagyon régóta szerettem volna ezt a képzést elvégezni, ám az élet úgy hozta, hogy ez idáig erre nem volt lehetőségem, és most a családom jóváhagyásával itt lehetek.

    - Hogyan lehet összeegyeztetni egyébként a munkával, a családdal? Mit kell tőlük kérni?

    Rengeteg türelmet. Azért azt tudni kell, hogy ez a képzés egy héten három napot vesz igénybe, ez az időszak viszont a család részéről komoly lemondásokkal jár. Mi ezen a három napon nem vagyunk otthon, nem mosunk, nem főzünk vacsorát, és ez sok türelmet követel az otthon maradtaktól, cserébe úgy gondolom, hogy mi meg igyekszünk jól teljesíteni, sok mindent megtanulunk és a megtanultakat otthon alkalmazzuk, úgyhogy el kell készülni annak a pörgős szoknyának!

    Mit szólnak a rokonok, barátok?

    Mindenki nagyon örül, és ilyenkor mindenkinek vannak rejtett vágyai, és mindenki szeretne valamit otthonra, egy jó függönyt, egy jó táskát. Mindenkinél előkerül egy felvarrásra váró nadrág alja. Én ezt most élvezem nagyon nagy megtiszteltetés a részükről, szívesen segítek mindenkinek.

    Adrienn májusban vizsgázik majd, addig is gőzerővel készül erre a megméretésre.

    Lelkesedése, kitartása minden bizonnyal meghozza a várt eredményt!

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum intézményei folyamatosan várják a jelentkezőket az ingyenes másod vagy akár harmad szakma elsajátítására.

    Minden 16. életévét betöltött személy (felső korhatár nélkül) részt vehet a felnőtteknek meghirdetett képzésekben. Intézményeinkben az első két szakma (az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül) megszerzése mindenki számára ingyenes. Az iskolákban lehetőség van rugalmas keretek között, akár munka mellett rövid idő alatt szakmát tanulni. A felnőttek emellett több mint 400, szakmai képzés keretében megszerezhető szakképesítés közül választhatnak.

    Technikumi szakmai oktatásba az érettségivel rendelkezők, szakképző iskolai szakmai oktatásba pedig azok kapcsolódhatnak be, akik a középiskola tizedik évfolyamát teljesítették. A szakmai képzésben való részvétel feltételeit és a képzés időtartamát a Programkövetelmények (PK) határozzák meg. A tanórákat heti 2-3 alkalommal az esti órákban vagy hétvégi napokra szervezik, az elméleti órák nagy részét az online térben tartják az intézmények.

    A gyakorlati ismereteket tanműhelyben vagy valós gazdasági környezetben, duális képzési partnereknél sajátíthatják el a képzésben részt vevők. A szakmát tanulók szakmai oktatása ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból áll, és szakmai vizsgával zárul. A vizsgát sikeresen teljesítő vizsgázók technikusi oklevelet vagy szakmai bizonyítványt szereznek, amely államilag elismert szakképzettséget tanúsít.

    A szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzést képesítő vizsga zárja, és a sikeresen vizsgázók államilag elismert szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt kapnak

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


     Megkezdődött a Kossuth Lajos Technikum padlásterének felújítása

    Megkezdődött a Kossuth Lajos Technikum padlásterének felújítása

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum nagy figyelmet fordít az intézményei korszerűsítésére, az oktatási körülmények javítására.

    2024. ápr. 26.
    Centrum
    Lovas Honvéd Kadét képzés indul Kiskunhalason

    Lovas Honvéd Kadét képzés indul Kiskunhalason

    Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója is részt vett azon a bejáráson, amely során Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter megtekintette a Hirling József Lovasparkot. Az egyeztetések egy új lovas kadét képzésről is szóltak, melynek bázisa lehetne a nagy múltú halasi lovas központ.

    2024. ápr. 24.
    Centrum
    Fókuszban az adótudatosság

    Fókuszban az adótudatosság

    A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum intézményeiben fontosnak tartjuk a diákok gyakorlati felkészítését. Egy ilyen projekt részeként a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumba látogattak a NAV Észak-Magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának szakemberei.

    2024. ápr. 22.
    Centrum


    KIMIKK
    Honvédelmi MinisztériumKSZC DÉKÁNIKSZC KOSSUTHKSZC KÖZGÉKSZC VÁRIKSZC WATTAYOrszágos Polgárőr SzövetségSiker vizsgaközpontSzegedi Tudományegyetem

      • SZC logo fehér
      • Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

        6400 Kiskunhalas, Kazinczy utca 5.

      • Telefon: +36 77 738 837

        E-mail: titkarsag@kiskunhalasiszc.hu

        OM azonosító: 203042

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/001855; E/2020/000361; E-001289/2015


      2024Kiskunhalasi Szakképzési Centrum