Hírek
Centrum
A vadkovászos módszerrel ismerkedtek
Szakmai kiránduláson vettek részt a Vári Szabó István Szakképző Iskola felnőttképzésben résztvevő felnőtt pék-cukrász tanulói. A soltvadkerti Király Pékségben Mester Róberttől tanulhatták meg a kovászkészítés és az ezzel történő sütés fortélyait.

A vadkovászos technológia volt a fókuszban
Szakmai kiránduláson, továbbképzésen vettek részt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolájának pék-cukrász felnőtt tanulói. A soltvadkerti Király Pékségben Mester Róberttől tanulhatták meg a kovászkészítés és az ezzel történő sütés fortélyait.
Legyen színesebb, változatosabb az elsajátítható tananyag, ismerjünk meg olyan vállalkozásokat, ahol különleges termékek készülnek, ez a fő célunk- mondta a szakmai nap egyik szervezője, Dr. Aranyászné Zsikla Adrienn oktató.
Kolléganőmmel, Bognárné Varjú Mónikával közösen szeretünk új információkat, trükköket, módszereket átadni a tanulóknak.
A felnőttképzésben fontosnak tartjuk, hogy ne csak a képzési kimeneti követelményeket tanulják meg, hanem új élményeket szerezve szélesítsék a tudásukat.
Így nyílt lehetőség arra, hogy felkeressük a soltvadkerti Király Pékséget, ahol magas szakmai színvonalon készülnek a különféle kovászos termékek.
A pék-cukrász tanulókat és oktatóikat Mester Róbert fogadta a Király Pékségben.
A szakember Olaszországban tanulta a hosszú érlelésű és a kovászos termékek elkészítésének fogásait.
Kínálatukban többféle croissant, panettone és kovászos termék készül, a vásárlók keresik, szeretik ezeket a minőségi lisztből, hagyományos kovásztechnológiával készített finomságokat.
Mester Róbert vezetésével a tanulók megismerhették a vadkovász, gyümölcskovász „nevelésének” szakmai titkait. Mint elhangzott, az a cél, hogy a pékség a minőséget képviselje.
„ Ez az én utam ebben a szakmában. Fontos visszaigazolás számomra, amikor azt látom, hogy egyre több embert érdekel, mit visz haza és tesz a család asztalára nap, mint nap” – mondta Mester Róbert.
A közel nyolc órás helyszíni szakmai gyakorlat során sorra készültek a cipók. A tanulók úgy gondolják, fantasztikus szakmai felkészítést kaptak a Király Pékségnél, alig várják, hogy otthon nevelődjön a saját vadkovászuk, amely felhasználásával kenyeret, péksüteményeket készíthetnek a családnak, a barátoknak.
A szakképzés lehetőséget biztosít a szakmát szerezni vágyó, vagy magukat átképezni kívánó felnőttek számára is. Az első kettő, Szakmajegyzék szerinti szakma megszerzése az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül az állam által, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott szakképző intézményben ingyenes.
A szakképzés új rendszerében megszűnt a nappali és esti munkarend eddigi éles elhatárolása, a felnőttek szakmai oktatása rugalmasan szervezhető. A huszonötödik életévét be nem töltött jelentkező választhat, hogy tanulmányait nappali rendszerben tanulói jogviszonyban, vagy munkavégzés mellett, felnőttképzési jogviszonyban kívánja folytatni. Ez azt jelenti, hogy akár második szakmáját is tanulhatja tanulói jogviszonyban. A huszonötödik életévüket betöltött személyek oktatása felnőttképzési jogviszonyban történik, akár nappali, akár nem nappali rendszerben tanulnak.
A korábbi tanulmányok, megszerzett ismeretek és gyakorlat beszámítható, a képzési idő a beszámítás alapján rövidülhet.
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Tisztelet a szabadságharcos hősöknek!
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum intézményei méltón emlékeztek az 1848-49-es szabadságharcos hősökre.
Centrum

Programban gazdag februárjuk volt a Kossuth Technikum kadétjainak
A Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedagógusai sorra szervezték a sporteseményeket és kulturális programokat a diákok számára
Centrum

Gyöngysorok - prevenciós előadást tartottak a Dékániban
A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumában kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok egészségtudatos nevelésére.
Centrum